Založ si blog

Chudáčik malý zelený pán…

Videli ste tú fotografiu zo slávnostnej recepcie lídrov euroatlantických krajín v jednom pobaltskom meste ? Fotografiu zverejnilo viacero svetových agentúr a mihla sa tuším aj cez naše médiá. Ale naozaj len mihla, lebo niekto v pozadí si zrejme uvedomil jej symbolický význam.

O čo ide ? Na fotke vidieť dámy v slávnostných róbach, pánov v čiernych formálnych oblekoch. Všetci spolu družne debatujú a jeden na druhého sa usmievajú. V popredí pred veselou nóbl spoločnosťou postáva osamelý malý pán v zelenom rybárskom či poľovníckom mundúre. Má zachmúrenú tvár, stojí osamelo, sám-bez toho, aby s niekým komunikoval. Stojí tam ako permoník, či záhradný trpaslík. Ako figúrka, ktorú si tam páni vzali ako čosi na spôsob dekorácie alebo ako talizman pre šťastie.

Malý zelený pán pôsobí v prostredí veľkých euroatlantických bossov ako čosi nenáležité. Ako keby si tam páni pozvali medzi seba jedného zo sluhov. Akoby tam pozvali víťaza súťaže lokajov . Nositeľa titulu „Sluha roka“ -za vzorné služby. Akoby mu páni povedali – dnes sa správaj medzi nami ako jeden z nás. -Zelený pánko, rovnako ako veľkí bossovia však vedia, že to tak nie je. Že je medzi nimi historicky daná stavovská, ba možno až rasová priepasť.

Vďaka benevolencii pánov zo Západu prežíva malý pán v zelenom mundúre dva výnimočné dni. Keď sa z euroatlantickej slávnosti vráti domov, bude mať o čom rozprávať svojim krajanom. Ľudkovia v jeho domovine aspoň na chvíľu nadobudnú pocit hrdosti – a s ešte väčšou vervou sa pustia do plnenia svojich služobných povinností.

. No veď o to ide….

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Robert Fico, streľba, Handlová

VIDEO Z ATENTÁTU: Roberta Fica postrelili do hrude po zasadaní vlády v Handlovej. Útočník strieľal viackrát, policajti ho zadržali

15.05.2024 14:55, aktualizované: 15:32

Padlo niekoľko výstrelov, po nich Fico padol na zem.

Ján Hrubala, ŠTS

Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu

15.05.2024 14:52

Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu.

Baltimore most demolícia

Vyšetrovanie zrútenia mosta v Baltimore odhalilo problémy lode už pred vyplávaním

15.05.2024 14:47

Nákladná loď, ktorá v marci narazila do prístavného mosta v Baltimore, postihli niekoľko hodín pred vyplávaním dva výpadky prúdu.

francuzski policajti shutterstock

Mucha na úteku a dvaja zabití strážcovia väzňa. Bolo to prepadnutie, aké Francúzsko v tomto storočí nezažilo

15.05.2024 14:00

Maskovaní muži, ktorí strieľali z brokovníc, dostali na slobodu 30-ročného recidivistu. Dalo sa predísť masakre, ktorá otriasla celým Francúzskom?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2862886x
Priemerná čítanosť článkov: 3747x

Autor blogu

Kategórie