Založ si blog

Ficovci porazili opozíciu 78:65

Kedy ? Včera, pri hlasovaní o PVV a dôvere vlády. Oficiálny pomer medzi poslancami vládnej koalície a opozície je 79 ku 71. Akčný potenciál vládnej väčšiny je však až 78 ku 65. V praktickom parlamentnom rozhodovaní je dôležité zapamätať si čísla 78 a 65. To bude asi obvyklý počet vládnych a opozičných poslancov, ktorí sa budú aktívne zapájať do parlamentného diania. Teda aspoň v situácii, že ide o veľa, – napr. o bytie či nebytie vlády, ako tomu bolo včera.

Opozičných novinárov včera zaujímal poslanec Ľupták z SNS. Pýtali sa na dôvody jeho neúčasti na hlasovaní o PVV. Keď sa dozvedeli, že je v nemocnici, pre istotu si to ešte preverili. Bohužiaľ, s pánom Ľuptákom to bola pravda. Je v nemocnici. Tí, čo za vecou vetrili akýsi rozkol či protest vo vládnej podpore. tentokrát cvakli zubami naprázdno.

Zaujímavé, že „našich“ objektívnych novinárov nezaujímali dôvody neúčasti na hlasovaní o dôvere vlády u 6 opozičných poslancov. Ak ich zaujímala absencia 1 vládneho poslanca, bolo by logické, že ich o to viac bude zaujímať neúčasť skupiny 6 poslancov. Čakal by som, že tak ako novinári nechali rozlet konšpiračnej fantázii v prípade 1 poslanca, začnú vetriť čosi aj v prípade 6 poslancov. Mýlil som sa. Nikto nič nevetril, nikto nič nezisťoval, nikto nič nepreveroval.

Aké typické pre dnešný stav v „našich“ objektívnych médiách. Aké ilustratívne…

Nech je akokoľvek, momentálne sa zdá, že súčasná sociálnodemokratická a národniarska vláda má v parlamente silnejšiu pozíciu, ako sa pri tvorbe koalície zdalo. V praxi prejavená väčšina 13 hlasov umožňuje vláde R.Fica pokojnejší život a pohodovejšie tempo pri práci na štátnom rozpočte resp. pri skrátenom schvaľovaní zákonov nevyhnutných na realizáciu vládnych zámerov v počiatočnom období Ficovho vládnutia.

Prvý mesiac vlády R.Fica a spol. ukazuje, že v NRSR to má dobre zabezpečené. Rizikovejšie ale asi bude zlaďovanie záujmov jednotlivých koaličných partnerov v exekutíve. Aby nedošlo ku komplikáciám, bude potrebné, aby Smer citlivo pristupoval k svojim slabším bratom-k Hlasu a najmä k SNS. Vládne opatrenia zrejme bude treba častejšie než obvykle prerokovávať na koaličných radách. Bude užitočné, ak sa Smer ale aj Hlas spýtajú SNS na názor aj pri prijímaní rozhodnutí v rezortoch, v ktorých SNS nemá svoje zastúpenie. Možno to málokto čakal, ale táto vláda bude vládou až netradične málo roz-rezortovanou. Spoločný pohľad na vec sa bude musieť dosiahnuť pri rozhodovaní o všetkých závažných otázkach vládnutia.

-Asi je to takto správne. Lebo či chcú alebo nechcú, ale politickú zodpovednosť budú musieť vládne strany prijímať za výsledky vlády vo všetkých rezortoch. Bez ohľadu na to, či pôjde o ministerstvo, v ktorom je ministrom človek z jednej z troch koaličných strán alebo nie.

Fico, Kuciak, Židia siali vietor, žali búrku

17.05.2024

Kto všetko ten vietor sial a búrku žal ? Nuž podľa logiky platnej ako norma tohto blogoviska to boli napríklad: Kuciak, ktorý toľko svojimi článkami provokoval, až zožal búrku, LGBTI komunita, ktorá sa toľko pretrčala okolo teplárne, až zožala búrku, Kórejci, Vietnamci, Iračania, Afgánci…ktorí tak dlho nadávali na USA až zožali búrku, Židia, ktorí tak dlho [...]

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

Pellegrini, Čaputová, Fico, atentát, vyhlásenie

Pellegrini prehovoril o emotívnych detailoch stretnutia s Ficom: Existuje Slovensko do atentátu a Slovensko po ňom

17.05.2024 07:00

Pellegrini označil stretnutie s Ficom v nemocnice za veľmi emotívne.

Čaputová, Pellegrini, vyhlásenie, atentát

Kuciak, Tepláreň a útok na Fica. Expert vysvetľuje, či sa násilie môže stať na Slovensku normou

17.05.2024 06:05

Český expert na extrémizmus Jan Charvát hovorí o tom, aký vplyv môže mať na Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica.

vojna na Ukrajine, Sevastopol

ONLINE: Ukrajinské drony mohutne zaútočili na ruské čiernomorské základne

17.05.2024 06:05, aktualizované: 06:52

Ukrajina udrela vzdušnými a námornými dronmi na prístavné mestá, kde má základne ruská Čiernomorská flotila. Rusi zase bezpilotnými lietadlami útočili na Charkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 767
Celková čítanosť: 2867493x
Priemerná čítanosť článkov: 3739x

Autor blogu

Kategórie