Založ si blog

Chamtivosť a pomstivosť Danka a spol. ohrozuje vládnu koalíciu. Áno, ale je to všetko len vina dankovcov ?

Dlho som s článkom tohto typu váhal. No už sa ďalej nedá. To čo vyvádza v médiách A.Danko, to už uráža nielen jeho koaličných partnerov ale do značnej miery dezorientuje aj voličskú základňu koalície. Ale poďme po poriadku.

1/ Danko a spol. sa do NRSR dostali s odretými ušami. Miesto toho, aby začali robiť politiku, ktorá zvýši ich volebných cca 5% na vyššie úrovne, začali dankovci závidieť Smeru a Hlasu ich poslaneckú silu a rezorty, ktoré na jej základe získali.

2/ Frustráciu z politickej slabosti sa dankovci pokúsili riešiť siláckymi krokmi voči koaličným partnerom. Smer a Hlas ustúpili a prihodili SNS bonusy nad rámec ich volebného výsledku. Išlo napr. o tvrdošijné navrhovanie Huljaka za ministra či ponechanie rodičovského dôchodku /hoci za cenu výrazného zvýšenia deficitu/. Koaliční partneri súhlasili aj s tretím Dankovým želaním -vznikom kontroverzného ministerstva športu a turizmu. Ústretové kroky Smeru a Hlasu voči SNS sa však u Danka, Tarabu a Huljaka nestretli s porozumením. Naopak, dankovci ich zobrali ako mäkkosť Pellegriniho a Fica. A stupňovali nároky.

3/ Kandidatúra a event. odchod Pellegriniho na post prezidenta dodali Dankovcom chuť k revízii volebných výsledkov a ku požadovaniu takých pozícií vo vláde, aké by sa nerovnali ich 5% ale minimálne 10% hlasov. Danko ponúkol Pellegrinimu podporu v prezidentskej kampani, no nie z koaličnej solidárnosti ale za tvrdý obchod. Dankova predstava bola, že Saková vymení zvoleného prezidenta Pellegriniho na poste predsedníčky parlamentu a na jej vplyvné a lukratívne miesto ministra hospodárstva pôjde dankovec Taraba. Následne na uvoľnené miesto ministra životného prostredia po Tarabovi pôjde ďalší dankovský predátor – Huljak. Ak by s týmto Pellegrini v decembri súhlasil, dnešné spochybňovanie spôsobilostí Pellegriniho zastávať post prezidenta by neexistovalo.

4/ Pellegrini /a v pozadí aj Fico/ plán dankovcov odmietli. Nevideli dôvod, prečo by mali mať Hlas z 15% a Smer z 22% hlasov vo vláde iba po 6 ministrov a 5% SNS až 4 ministrov. – No a od tohto momentu začala svätá vojna dankovcov proti Pellegrinimu. Pellegrini, ktorý by v prípade odovzdania ministerstva hospodárstva dankovcom bol ideálny kandidát za prezidenta aj pre SNS, sa zo dňa na deň stal neschopný riadiť prezidentský úrad a morálne nespôsobilý zradca. Danko od tohto momentu svoje útoky na Pellegriniho graduje. Dostal sa do rétorickej vývrtky, ktorú už psychicky nie je schopný hamovať a je iba otázkou času, kedy vyletí z koaličnej trajektorie a s poriadnym hlukom rachne niekde mimo.

5/ Jarmočná racionalita dankovcov nie je jediná vec, ktorá im dodáva vnútornú silu ísť do konfliktu a ničiť pevnosť súčasnej vlády. U Danka sú racionálne dôvody k útokom na Pellegriniho spojené aj s emocionálnymi. Danka -použijúc jeho slovník, „nasralo“, že Pellegrini jeho kšeftovanie s ministerstvami odmietol povýšeneckým spôsobom. S Dankom v podstate nerokoval. Sucho a neľútostne ho odkázal na číselný výsledok volieb. Márnomyseľného revúckeho „génia“ to veľmi, veľmi urazilo. Druhá citová rana od Pellegriniho prišla po Dankovej autohavárii. Tu sa Pellegrini opäť nedokázal prinútiť k nejakému súcitu. Zas len chladne konštatoval, že ak sa potvrdí porušenie zákona, bude Danko musieť znášať politickú i trestnoprávnu zodpovednosť. – Nuž, po takýchto dvoch citových ranách sa Dankova teraz už aj pomstychtivosť voči Pellegrinimu stala klinická. Prekročila medze bežnej politickej žiarlivosti a zmenila Dankovo hostilné správanie voči Pellegrinimu za výrazne patologické.

6/ Popri všetkých negatívach súčasnej aktivity dankovcov si však netreba idealizovať ani správanie sa Pellegriniho /ev. v pozadí aj Fica/. Danko má pravdu, keď hovorí, že v NRSR treba pred všetko /vrátane novely trestného zákona/ predradiť schválenie nového rokovacieho poriadku NRSR. Striktný rokovací poriadok, regulujúci dĺžku diskusných príspevkov, znemožňujúci väčšinu obštrukcií, napr. čítanie „pozmeňovákov“ a „faktických poznámok“ by rokovaniam NRSR prinavrátil ich vecnosť a legitímnosť. Ak by takýto poriadok dostal do rúk rigorózny neústupčivý predseda NRSR, slovenský parlament by bol znova funkčný. A tak, ako vraví Danko, raz dva by schválil nielen novelu trestného systému, ale aj stavebný zákon, zákon o financovaní MVO, o organizačných zmenách v RTVS a pod.

7/ Čo s týmto všetkým ? Dá sa ešte vládnutie tejto koalície zachrániť, alebo sa oddáme fatalizmu a necháme „nasratému“ Dankovi, nech ďalej rýpe a nech tak dlho očakávanú koalíciu ľavicových a národných síl pošle kamsi histórie ? Nazdám sa, že sa to všetko ešte dá udržať pri živote. Dobrým znamením je, že Danko prisľúbil -aj keď vraj proti svojej vôli- že za Gašparom navrhnuté vládne pozmeňováky v trestnej novele ZAHLASUJE AJ SNS. Rozpory medzi Dankom a Pellegrinim by teda Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry a Lipšicov model drakonických trestov nemali zachrániť. Šancou pre vládny reštart by bolo prijatie Dankovho návrhu na urýchlenú zmenu rokovacieho poriadku parlamentu-a to ešte pred prezidentskými voľbami. Tak, ako to Danko požaduje, -ihneď po schválení zmien v trestnom práve. Do tretice by sa ako soľ žiadalo osobné rokovanie Danka s Pellegrinim – medzi štyrmi očami resp. za účasti Fica či iného mediátora zo Smeru.

Nech je akokoľvek, Danko a spol. ale aj ostatní predstavitelia koaličných strán by si mali uvedomiť, o čo sa hrá. Nehrá sa iba o Dankov trest za autonehodu, nehrá sa iba o Pellegriniho prezidentúru. Hrá sa o Slovensko. Hrá sa o našu budúcnosť. Akýkoľvek hazard v tejto hre by na Slovákov dopadol veľmi bolestivo. Ak by k nemu predsa len došlo, história si navždy zapamätá, kto tento event. tragický hazard spôsobil. História nezabúda.

Fico, Kuciak, Židia siali vietor, žali búrku

17.05.2024

Kto všetko ten vietor sial a búrku žal ? Nuž podľa logiky platnej ako norma tohto blogoviska to boli napríklad: Kuciak, ktorý toľko svojimi článkami provokoval, až zožal búrku, LGBTI komunita, ktorá sa toľko pretrčala okolo teplárne, až zožala búrku, Kórejci, Vietnamci, Iračania, Afgánci…ktorí tak dlho nadávali na USA až zožali búrku, Židia, ktorí tak dlho [...]

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie, vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani, aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00, aktualizované: 07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 767
Celková čítanosť: 2871089x
Priemerná čítanosť článkov: 3743x

Autor blogu

Kategórie