Založ si blog

Tresty za korupciu sa neznižujú. Kto klame v KDH ? Holečková alebo Majerský ?

Je to aj chyba vládnej koalície. Pripustili lživú diskusiu o tom, že sa tresty za korupciu podľa novely Trestného zákona znižujú. NIE. NEZNIŹUJÚ sa -milí klamári z opozície a z médií. Neznižujú sa, iba sa reštrukturalizujú. Ich ťažisko sa presúva z trestania väzením na trestanie finačnými postihmi. Väzenské tresty za ekonomickú trestnú činnosť sa v priemere znižujú o tretinu až polovicu. To je pravda. Na druhej strane sa však zavádza povinnosť vrátiť odcudzenú vec či peniaze alebo nahradiť škodu – a okrem toho sa niekde až DVADSAŤNÁSOBNE zyvšuje finančná sankcia za daný trestný čin. Okrem toho sa výrazne zvyšujú tresty domáceho väzenia, tresty verejnoprospešných prác a pod. Teda žiadne znižovanie trestov za korupciu-naopak, zvýšenie finančných a alternatívnych trestov na úkor trestov väzenia. Takáto je pravda.

Komunikačnou chybou vládnej koalície je tiež to, že akceptovali propagandistický jazyk opozície a de facto akceptovali lož, podľa ktorej chce novela v trestnej oblasti „ZRUŠIŤ“ „špeciálnu prokuratúru“. Je to nezmysel. Novelizácia v trestnoprávnej oblasti neruší špeciálnu prokuratúru ako nejakú samostatnú právnu inštitúciu. Úrad špeciálnej prokuratúry /ÚŠP/ nikdy nebol samostatnou inštitúciou sui generis. ÚŠP vždy bol organizačnou súčasťou generálnej prokuratúry ako celku. Mal síce činnostnú autonómiu, no formálne patril do rámca generálnej prokuratúry.

-Aktuálny návrh de facto neruší špeciálnu prokuratúru /keď niečo nie je samostatné, tak sa to rušiť nedá/. Aktuálny návrh je o organizačnej zmene v rámci prokuratúry. Nie je o rušení prokuratúry, špecializujúcej sa na korupciu. Prokurátori, ktorí pracovali na špeciálnej prokuratúre, budú sa špecializovať na korupciu a závažné trestné činy aj naďalej. Budú pracovať ako prokurátori, na generálnej prokuratúre alebo na krajskej prokuratúre. Možno budú aj sedieť v rovnakej kancelárii, na rovnakej stoličke ako doposiaľ. Budú sa zapodievať rovnakými spismi ako doposiaľ. Tu sa nič nezmení. Zmení sa iba to, že títo špeciálni prokurátori už nebudú špeciálnymi, prídu o špeciálne výhody /plat, auto a pod./ A hlavne, – prídu o tú česť, že ich riadi špeciálny prokurátor Lipšic. Budú, tak ako všetci prokurátori riadení, kontrolovaní, odmeňovaní a trestaní tak ako všetci prokurátori.

-Je chybou vládnej koalície, že si nedala pozor na demagogický slovník opozície, že naň nabehla a tak nahrala na smeč zjednodušujúcim heslám protivládnych demonštrácií a heslám jej zjednodušene rozmýšľajúcich účastníkov. Pravda je však jednoznačná. Špecialna prokuratúra sa neruší-mení sa iba organizačná začlenenosť prokurátorov ŠP v rámci prokuratúry.

Problém s pravdou a lžou nemajú však iba mejnstrímové médiá, ale aj opozičné politické strany. Napríklad také KDH. Predseda KDH Majerský vo viacerých mediálnych výstupoch sa dušoval, že KDH sa do protivládnych protestov zapája iba a len a len kvôli novele trestného systému. Majerský sa zaprisahával, že KDH s „využívaním“ demonštrácií v predvolebnom prezidentskom súboji nesúhlasí. Že si vraj KDH na túto tému vymohla právo veta.

– Nuž a tu ho máš. Včera na tribúne protivládnej demonštrácie pred NRSR vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu KDH pani Holečková z Kozároviec vyhlásila, že jej je pri pohľade na 6-7 tisíc účastníkov demonštrácie jasné, že PELLEGRINI PREZIDENTOM NEBUDE. Pani Holečková z Kozároviec sa teda včera na plnú kresťanskú hubu dala počuť, že aj pre KDH sú demonštrácie nielen o trestnoprávnom systéme, ale aj o PREZIDENTSKEJ KAMPANI. Holečkovej výpad proti hlavnému favoritovi prezidentských volieb – proti Petrovi Pellegrinimu, bol včera jednoznačný. A bol poriadne zákerný. Aj na 40-ročnú slobodnú ženu z Kozároviec.

Je možné, že Holečková netlmočila včera názor KDH. Pripúšťam, Potom je však na diskusiu kto vlastne v KDH „vládne“. Ako sa tam prijímajú stanoviská ? Potom je diskusiu, či je vedenie KDH vo svojich názoroch konzistentné a jednotné. – Či keby sa to predstaviteľov KDH naši „skvelí“ novinári opýtali ?

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

10.05.2024 18:21

Prípadom sa zaoberajú žilinskí kriminalisti.

Steve Bannon

Trumpov exporadca Bannon neuspel s odvolaním v kauze pohŕdania Kongresom

10.05.2024 16:44

Teraz mu hrozí, že si trest bude musieť odpykať.

Zbraň, pištoľ, náboj, vražda, výstrel

Počas vyučovania na spolužiakov a učiteľa vytiahol atrapu pištole, voči 17-ročnému mladíkovi zakročila polícia

10.05.2024 16:18

Policajti v Trnave predpoludním zasahovali proti 17-ročnému študentovi jednej zo stredných škôl.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

V Česku je na sankčnom zozname, ušiel na Slovensko. PS žiada vnútro konať v prípade proruského špióna

10.05.2024 14:49

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vraj žiadne ohrozenie nevidí a konať nebude.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2859844x
Priemerná čítanosť článkov: 3743x

Autor blogu

Kategórie