Založ si blog

Hlad po úspechu núti USA a ich mediálne impérium robiť z komára somára

Všimli ste si, akú obrovitánsku mediálnu odozvu mal úspešný americký pokus so sondou, čo včera pristála na Mesiaci ? Naše médiá asi tiež dostali pokyn priamo z USA. Inak si neviem vysvetliť, prečo o veci, ktorá dnes už nie je až taká priekopnícka, písali ako o epochálnom triumfe. Áno, americká sonda na Mesiaci je prvá, ktorú tam poslala súkromná firma /hoci v spolupráci s NASA/. To je však skôr úspech pre daný podnikateľský subjekt, než úspech celoštátny a dejinný, či nedajbože úspech pre celé ľudstvo.

Na Mesiac sa úspešne podarilo dostať svoje sondy 5 krajinám. Najprv ZSSR, potom USA /tie dokonca viackrát aj s ľuďmi na palube/ a potom s odstupom času Číne. V posledných mesiacoch sa k nim pridali Japonsko /tuším v auguste 2023/ a v januári tohto roka /2O24/ aj India. Úspešné pristátie na Mesiaci nie je maličkosť. Nie každý pokus je úspešný. Rusku sa to napr. vlani nepodarilo. A aj úspechy Japonska a Indie prišli až po menej úspešných pokusoch. Napriek tomu, – mediálny priestor pre včerajší americký úspech /ak ho porovnáme s medializáciou úspechov Japoncov a Indov/ je veľmi predimenzovaný. Až podozrivo predimenzovaný.

Kde hľadať príčinu, prečo svetové médiá /pod takmer výlučnou americkou kontrolou/ sa včerajšiemu americkému úspechu tak nutkavo venovali ? Nazdám sa, že vysvetlenie tkvie v dlhšiu dobu trvajúcej neprítomnosti nejakého výraznejšieho amerického úspechu. Spoločnosť v USA funguje o.i. na báze tzv. need of achievement. Platí to pre jednotlivcov, pre firmy i pre americké národné spoločenstvo ako celok. USA sa už dlhší čas nedarilo dosiahnuť nejaký významnejší politický, vojenský, technicko-technologický či ekonomický „achievement“. USA -podľa mňa predovšetkým v dôsledku neúspechu v boji s Rusmi na Ukrajine, začali trpieť depriváciou úspešnosti. Začali akoby v tomto smere hladovať. Nuž a keď nastane hlad, je dobré každé sústo. Dobrý je aj suchý chlieb, dokonca aj obyčajná trochu pripečená chlebová kôrka.

Nazdám sa, že po období dlhšietrvajúceho hladu sa včera USA konečne čosi podarilo. USA konečne mohli urobiť HAM. Konečne vopchali do úst akú-takú výživu na obnovu upadajúceho sebavedomia..

Tá sonda na Mesiaci, úprimne povedané, to nie je bohviečo. Najmä pre USA nie, -veď pred časom práve USA poslali na Mesiac nie iba sondu ale aj niekoľko expedícií s ľuďmi. Aj málo je však viac ako nič.

Nech je akokoľvek – Američania, gratulujeme. Mierové úspechy pri výskume vesmíru sú lepšie ako vojenské úspechy pri dobýjaní cudzích krajín. Skúste sa milí Američania, zameriavať práve týmto smerom. Skúste dobývať vesmír a nie Irak, Sýriu či Afganistan. A nech vám v tom pomáha Boh.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

parlamentné voľby 2023, voliči, Žilina, volebná miestnosť, urna

Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve

12.05.2024 11:05

Hlavným favoritom je podľa prieskumov súčasný prezident Gitanas Nauséda.

Prezidentské voľby / Voľby24 /

V súvislosti s prezidentskými voľbami evidujú viacero podnetov

12.05.2024 10:26

Podnety sa týkajú porušeniu volebnej kampane či moratória pri voľbách prezidenta.

Varšava, požiar centra, náhľad

Obrie obchodné centrum vo Varšave zachvátil požiar

12.05.2024 09:22

Rozsiahly požiar v nedeľu skoro ráno zachvátil jedno z veľkých obchodných centier na okraji Varšavy.

oblička, prasa

Zomrel prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky

12.05.2024 07:25

Takmer dva mesiace po transplantácii zomrel v Spojených štátoch prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2860968x
Priemerná čítanosť článkov: 3745x

Autor blogu

Kategórie