Založ si blog

Zambia / Po Afrike 21. /

LÍZNUTIE Z PANSKÉHO PEKÁČA

Zambia nás zlákala tým, že leží pri Viktoriiných vodopádoch a pri rieke Zambezi. Zambezi je africká veľrieka, ktorá dala Zambii nielen názov, ale aj životodarnú vodu a turistickú atrakciu non plus ultra.

Zambia má 752 614 km2 a 18,5 miliónov obyvateľov. V hlavnom meste LUSAKA žije 2,5 milióna obyvateľov. Bohužiaľ, pri návšteve Zambie sme Lusaku zatiaľ obišli. Z druhej ruky vieme, že je to škoda, lebo Lusaka je mesto, kde sa snúbi koloniálna história s modernou dynamickou Afrikou.

Zambia bola britskou kolóniou pod názvom „Severná Rodézia“. Krajina bola dlho terčom lovcov otrokov z Arábie a Portugalska. V rokoch 1851-1855 to tu podrobne preskúmal D.Livingstone. Zameral sa najmä na oblasti, bohaté na zlato a meď. V 1887 podpísal britský podnikateľ, diplomat a špekulant C.Rhodes protektorátnu zmluvu s miestnymi náčelníkmi a následne v 1891 sa krajina skutočne stala britským protektorátom=kolóniou. Stala sa najväčším exportérom medi v rámci Britskej ríše. Od 1962 sa Severná Rodézia pod názvom Zambia osamostatnila. Jej prvý prezident K.Kaunda bol však typický predstaviteľ oportunistickej černošskej neokolonialistickej buržoázie. Od začiatku držal Zambiu v siločiarach britskej resp. britsko-americkej geopolitiky a tak je tomu až doposiaľ.

V Zambii žije okolo 200 000 belochov, farmárov, podnikateľov, predstaviteľov inteligencie. Je to síce iba 1,1% celej populácie, no ich vplyv na smerovanie krajiny je dosť významný. Z náboženského hľadiska formálne prevažuje kresťanstvo /protestantské/ nad islamom resp. hinduizmom. Uvádzané percento animistov je však oveľa vyššie ako oficiálne 2%. Väčšina animistov sa totiž iba pro forma hlási ku kresťanstvu alebo islamu.

Ekonomika Zambie je vybudovaná tak, aby to vyhovovalo potrebám britských neokolonialistov, ovládajúcich ťažbu medi a kobaltu. Okrem týchto surovín Zambia vyváža aj elektrickú energiu – z gigantickej priehrady KARIBE na rieke Zambezi, ktorú Zambia spoločne prevádzkuje so Zimbabwe. Popri tom sa zo Zambie exportuje najmä bavlna a tabak.

Dôležitým zdrojom príjmov do zambijskej štátnej pokladnice sú dane z podnikania v oblasti turistického priemyslu. Centrom turizmu v Zambii je mesto LIVINGSTONE. ležiace oproti zimbabwianskemu mestu Vicktoria Falls. V Livingstone sme strávili podstatnú časť nášho pobytu v Zambii. Ako mnoho turistov sme aj my prišli do Livingstonu cez mohutný železný most, klenúci sa ponad roklinu s riekou Zambezi ešte z koloniálnych čias.

Po moste ide asfaltka ale aj železničná trať. Boli sme svedkami, že sa využíva aj inak: je jedným z celosvetovo najpreslávenejších miest na realizáciu BANDŽIDŽAMPINGu ale tiež na závesné lanovkovanie – ZIP LINE Športovo založených turistov, ktorí sa podujali na tieto radovánky sme pozerali so závisťou ale v bezpečnej vzdialenosti od nich.

Na pozorovanie Zambezi sme mali vynikajúce miesto. V Zambii, v Livingstone sme totiž boli ubytovaní v hoteli ROYAL LIVINGSTONE. Je to starý päťhviezdičkový luxusný hotel, postavený ešte v časoch britského kolonializmu. Spali v ňom britskí panovníci, politici, podnikatelia a mnohé umelecké celebrity.

Budova hotela je nízka ale rozložitá. Hotel má predovšetkým úchvatnú zadnú hotelovú záhradu. Na perfektne vykosenom trávniku sú popri bazéne i smerom k rieke rozložené starosvetské ležadlá a kreslá. Možno z nich sledovať dianie na Zambezi tesne pred tým, ako sa jej vody vrhnú do série Viktóriiných vodopádov a kaskád. Neraz z hotelovej záhrady vidieť aj hrochy, krokodíly a množstvo vodného vtáctva.

Opakom luxusného života návštevníkov hotela je každodenný život zambijských roľníkov, najmä pastierov. Sotva pár kilometrov od hotela začína úplne iný svet. Miesto úslužných černochov v livrejoch tu vidiek chatrne oblečených, zúbožených ľudí, žijúcich iba z toho, čo si sami vyprodukujú.

Zambia je nádherná krajina pre tých, čo sa im tu pošťastilo narodiť sa do niektorej zo zámožných belošských alebo aj černošských rodín. Prípadne pre tých, čo tu,- ako my,- strávili aspoň dva sladké dni a noci v starosvetskom koloniálnom prepychu.

Oblizli sme si z panského pekáča. Povieme vám, bolo to naozaj fajnové.

/Autorom foto je autor textu/.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830476x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie