Založ si blog

Novinári a ich významové deviácie

Pokusy o „malé“ významové posuny patria k najvďačnejším nástrojom našich novinárov-demagógov a dezinformátorov. Už niekoľko rokov napr. v mediálnom priestore poletuje známy údajne Ficov výrok o tom, že na Východe nič nie je. Vo význame presne opačnom, ako bol použitý.

Spomenul som si na to dnes, čítajúc najnovšie „významové posuny“, ktoré sa našim novinárom podarilo aktuálne vyprodukovať. Napríklad:

  • Vláda vraj chce predložiť do NRSR návrh štátneho rozpočtu bez toho, aby ho pred schválením konzultovala so sociálnymi partnermi. Táto významová deviácia sa pár dní šírila po SR a naleteli na ňu aj partneri v tripartite: odborári a zamestnávatelia. Opak je ale pravdou. Vláda si sama v pokoji chcela vyštrngať iba jednotný koaličný postoj. Vláda však na tripartitu nezabudla. Vláda bude mať na rokovania o.i. aj v tripartite celý tento týždeň. To je vzhľadom na časový stres, v akom sa tohtoročný štátny rozpočet koná priam zázrak. Pomaly sa nám zopsúvajúca spravodajská JOJ 24 dnes unáhlene zavolala na diskusiu ku tejto téme „vyváženú“ trojicu diskutérov: zástupkyňu odborov, zamestnávateľov a opozičného poslanca z SaS. – Kde je tu, pani Ježová, zástupca vládnej koalície ? Prekážal by vám azda v názorovom „posúvaní“ objektívneho stanoviska vlády ?

  • Fico vraj sľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie podpory SR Ukrajine. Áno sľúbil, posun je „iba“ v tom, že sľúbená podpora bude mať výhradne humanitárny a civilný charakter.
  • Fico sa vraj snaží o výmenu šéfa URSO zato, že ten neurobil nič iné, iba verejne oznámil odborný výpočet nových cien plynu. Na čo vraj mal právo. Áno, mal. Ale ako verejný činiteľ mal právo a povinnosť urobiť tento oznam tak, aby tým nepriamo nepustil medzi ľudí poplašnú správu o vzraste cien plynu pred domácnosti o 120%. Keby bol spoločensky zodpovedný odborník, urobil by tak dobromyseľne a civilizovane. Na spoločnej TB s ministerkou hospodárstva mohol oznámiť vzrast cien plynu a ona mohla vzápätí verejnosti oznámiť, že tento vzrast vláda obyvateľom v plnej miere vykompenzuje-teda, že na konci dňa ku žiadnemu vzrastu cien plynu pre občanov nedôjde.
  • Ministerka kultúry Šimkovičová je t.č. pre pravicových politikov, pravicové médiá a tzv. kaviareň čosi ako Goebels. Vraj chce zakazovať „úpadkové umenie“ . napr. výtvarné diela „svetoznámeho“ maliara Dúbravského, znázorňujúce tučného homosexuála, ktorému drží v rukách jeho penis útle chlapča. Áno, Šimkovičová verejne proklamovala, že sa jej tento obraz, visiaci vo verejných priestoroch verejnoprávnej RTVS nepáči. A bola by rada, keby v budúcnosti existoval zákonný nástroj ako vystavovaniu takýchto „diel“ vo verejných priestoroch verejnoprávnych inštitúcií zamedziť. Ministerka teda nechce zakazovať „úpadkové umenie“ ako také. Ide iba o reguláciu aktivít vo verejných priestoroch verejnoprávnych a štátnych inštitúcií. Nikto teda nechce a nebude zakazovať Dúbravskému a spol., aby svoje homosexuálne porno a iné „kreatívne“ diela vystavoval v privátnych priestoroch „Teplárne“ resp. v iných privátnych priestoroch.
  • Niečo aj zo zahraničia: Izrael vraj ničí v Gaze vojenské zariadenia Hamasu a nemá záujem o likvidáciu Palestínčanov ako národa. V poriadku, -prečo však potom Izrael prednostne zničil vládne budovy palestínskej samosprávy v Gaze, zničil budovu najvyššieho palestínskeho súdu a napokon zničil aj budovu palestínskeho parlamentu v Gaze. Zdá sa teda, že cieľom Izraela v praxi je likvidácia všetkých existenčných symbolov palestínskeho národa a jeho /hoci veľmi limitovanej/ štátnosti.

Dalo by sa v popisovaní významových posunov z pera našich novinárov aj ďalej pokračovať. Toto je zatiaľ iba malá ilustrácia dezinformačného majstrovstva našich veľmajstrov na mediálnu komunikáciu.

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Ukrajina už má od spojencov zbrane bez zákazu útočiť na Rusko. Lotyšsko: Nie všetko sa hovorí nahlas

02.05.2024 06:10, aktualizované: 08:09

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 761
Celková čítanosť: 2842153x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie