Založ si blog

Ako Orbán /a trochu aj Fico/ pomenili projekt „50 mld pre Ukrajinu“

Nechcel som sa tomu podrobnejšie venovať. Veď tak či onak ide o nežiadúci projekt, ktorý mi je aj po zásahoch Orbána /a Fica/ proti srsti. Musím však napokon aspoň stručne reagovať, -lebo zákerné diskusie na margo 50 mld, de facto zamerané na pohanu Orbána /a Fica/ v médiách neslabnú. Ba napr. v Pravde skôr naopak.

Takže veľmi stručne, Orbánovi a trochu aj Ficovi sa podarilo projekt 50 mld pomoci Ukrajine pozmeniť nasledovne.

  • Suma 50 mld sa nevyplatí Ukrajine naraz, ale postupne v ročných tranžiach.
  • Zo sumy 50 mld je iba niečo vyše štvrtina grantom,-ostatok je pôžička; Ukrajina ju bude musieť Európskej únii splácať podľa splátkového kalendára.
  • Peniaze z pôžičky a grantu nie sú určené na vojenské účely. Nepoužijú sa ani na muníciu a ani na nové zbrane. Pôjde o pomoc pri refinancovaní štátneho aparátu /správa, penzie, réžia…/ a na investície do priemyslu, dopravy a ekológie.
  • Použitie peňazí budú monitorovať, teda kontrolovať úradníci EU a budú o tom ročne referovať na zasadnutiach Európskej rady.
  • Po dvoch rokoch sa bude efektivita projektu prehodnocovať. O tom, či sa bude pokračovať resp. či sa suma pre Ukrajinu zníži alebo nie sa bude v Európskej rade hlasovať. Väčšinovým spôsobom, bez práva veta.
  • Peniaze pre Ukrajinu nepôjdu z tzv. maďarských zmrazených eurofondov.
  • EU Maďarom uvoľní zo zadržiavaných eurofondov a z fondu obnovy cca 6 mld eur.
  • Z 50 mld sa časť peňazí použije i na budovanie zariadení dopravnej a i. infraštruktúry aj v pohraničných oblastiach SR pri hraniciach s Ukrajinou.

Projekt 50 mld pomoci EU pre Ukrajinu obsahuje tiež iné ustanovenia a nuansy. Tento -uznám, že zjednodušený náčrt je iba na ilustráciu toho, čo európska pomoc Ukrajine obsahuje a ako bola „porazeným, pokoreným, zbytočne štekajúcim“ Orbánom modifikovaná. Nech si kto chce čo chce vraví, no mne sa vidí, že sa Orbánovi /a tak trochu aj Ficovi/ v Bruseli brechať oplatilo.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2833574x
Priemerná čítanosť článkov: 3728x

Autor blogu

Kategórie