Založ si blog

Ukrajinské repetitorium

Na začiatku trocha histórie:

  • Územie Krymu a Novoruska sa po porážke Turkov od 18. stor. stalo súčasťou historického a etnického Ruska.
  • Diktátor Chruščov v 1954 rozpore s legislatívou ZSSR administratívne pričlenil Krym k USSR. Toto rozhodnutie dnes považujú ex-sovietski a ruskí právnici za nulitné.
  • V 1991-1992 sa nelegitímnym spôsobom rozpadol ZSSR. Mimo hraníc Ruska sa ocitlo 40 mil. Rusov- z toho polovica na území Ukrajiny.
  • V 1994 podpísali RF a UA /a i./ budapeštianske memorandum o bezjadrovosti UA výmenou za garancie existujúcich hraníc a za predpokladu mierových vzťahov a spolupráce medzi RF a UA, nevstupovania do zväzkov, ohrozujúcich bezpečnosť UA alebo RF a platnosti zmluvy o dlhodobej vojenskej prítomnosti Čiernomorskej flotily v Sevastopole a na Kryme.
  • V 2014 sa na UA uskutočnila nelegálna zmena štátneho režimu; nelegitímna moc zvrhla ústavnosť, negovala tým aj platné zmluvy a dohody /vrátane budapeštianskeho memoranda/; neústavný režim zrušil ruštinu ako druhý štátny jazyk, začal prenasledovať a neskôr aj masakrovať ruskojazyčné obyvateľstvo; neústavná kyjevská moc začala prípravy k zrušeniu ruských námorných základní na Kryme; na revoltujúce ruskojazyčné obyvateľstvo Donbasu, Novoruska a Krymu poslala armádu; ruskojazyčné obyvateľstvo vyhlásilo na Kryme referendum a pripojenie k Rusku; ruskojazyčné obyvateľstvo Donbasu vyhlásilo nezávislosť DNR a LNR na kyjevskej neústavnej moci; začala sa občianska vojna.
  • V rokoch 2014-2022 došlo k uzavretiu dvoch minských dohôd o urovnaní konfliktu, ktoré však Kyjev a Západ nedodržali. Naopak, začali vyzbrojovať OS UA a pripravovať vojenské obsadenie Krym a Donbasu. Okrem toho v rozpore s budapeštianskym memorandom kyjevský režim ohlásil ambíciu zmocniť sa jadrových zbraní, bez ohľadu na hospodárske zmluvy UA-RF vstúpiť do EU a predovšetkým vstúpiť do NATO, poskytnúť teritórium UA k vybudovaniu základní NATO na UA, namierených proti RF,
  • V roku 2020 -2022 sa vláda RF na desiatkach rokovaní so štátmi EU a NATO pokúšala apelovať na dodržanie budapeštianskeho protokolu o neangažovanosti UA vo vojenských plánoch, namierených proti bezpečnostným záujmom Ruska; prezident a vláda RF viac ako dva roky nepretržite žiadali Západ o bezpečnostné záruky nezneužitia územia UA na útok proti Rusku, žiadali stopku pre členstvo UA v NATO a vojenskú neutralitu UA; červené čiary a varovania ruskej strany boli na Západe považované za prejav slabosti psa, ktorý breše ale nie je schopný hrýzť; Putin s jeho apelmi smerom k dohodám so Západom bol iba „na smiech“.
  • Vo februári 2022 získala RF spravodajské informácie, že začiatkom marca dôjde k vojenskému útoku OS UA na Donbas a Krym -ktorý bol v tom čase už legitímnou súčasťou RF. V súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN, poskytujúcou ohrozenému štátu právo na obranu pred hroziacim útokom, začala RF na UA špeciálnu vojenskú operáciu, zameranú na odvrátenie ohrozenia RF a ruskojazyčného obyvateľstva UA. Začala operáciu na demilitarizáciu a denacifikáciu UA. Táto operácia, ktorá podľa mnohých odborníkov na medzinárodné právo a aj napr. slovenských politikov /Harabin, Danko../ nie je prejavom agresivity a porušenia medzinárodného práva-ale je naopak prejavom sebaobrany-trvá doposiaľ.
  • Vláda RF neustále deklaruje, že je pripravená k prímeriu a mierovej zmluve, ktorá by UA ale aj RF poskytla bezpečnostné záruky a ruskojazyčnému obyvateľstvu právo na národné sebaurčenie.

Takýto je zhruba stručný vývoj diania na Ukrajine, ktorý prezentujú analytici a publicisti, nesúhlasiaci s oficiálnymi stanoviskami Západu.

Východiskom zo súčasnej situácie na Ukrajine je podľa mňa okamžité prímerie – slovami pápeža Františka-vyvesenie bielej zástavy a zahájenie rokovaní o mierovej zmluve medzi UA a RF. Kladenie si hlúpych podmienok,-napr. aby rokovaniu predchádzal jednostranný odsun OS RF z UA je prejavom medzinárodnopolitickej a vojenskej naivity. Armáda žiadneho štátu, tobôž víťaziaca armáda odsun bez garancií bezpečnosti a rešpektovania reality na bojisku odsun z obsadených území nikdy neurobí. Neurobil tak Izrael v Palestíne, USA v Kosove, Sýrii a Iraku, Turecko na Cypre, Británia na Malvínach…atď. atď.

Najdôležitejšie je, že rokovanie o prímerí a o mieri musí byť len a len záležitosťou dvoch bojujúcich strán. Na rokovaní o mieri sa musí zúčastniť IBA UKRAJINA A RUSKO. Nikto tretí, IBA UKRAJINA A RUSKO SA MUSIA DOHODNÚŤ, ČO BUDE V ZMLUVE. Navrhovanie toho či onoho v obsahu zmluvy z pozície tretej strany je nezmysel. Na tom, čo bude v mierovej zmluve sa musia dohodnúť len Ukrajina a Rusko. Nikto -ani Čína, ani USA, ani EU, ani NATO…ani Slovensko nemajú právo obsah mierovej zmluvy UA-RF diktovať alebo schvaľovať. . Mierová zmluva je vec Ukrajiny a Ruska, nikoho iného.

Toto by ako repetitorium mali mať dnes a denne na pamäti všetci, čo si dovoľujú sa k urovnaniu situácie vyjadrovať. – Nechajme Ukrajinu a Rusko slobodne jednať. Oni dvaja, bez zásahov zvonku sa napokon určite dohodnú.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2834825x
Priemerná čítanosť článkov: 3730x

Autor blogu

Kategórie