Založ si blog

Opozícia stráca slogan o „pro-mafiánskom balíčku“

Na dnešnej konferencii v Bratislave, venovanej boju s korupciou premiér Fico upozornil na stále panujúcu atmosféru démonizácie tejto témy. Prekrásnym dôkazom toho bol prejav nórskej veľvyslankine, ktorá implicitne stále vidí Slovensko ako eldorádo korupcie a peklo pre statočných novinárov, čo tu u nás korupciu odhaľujú a sú preto akoby vraždení sťa na bežiacom páse.

Zahraničné klišé o Slovensku a strach z démonov korupcie je zákonitým dôsledokom triapolročnej vlády troch pravicových „antikorupčných“ premiérov: dvoch z OľaNO a jedného z Progresívneho Slovenska. Akože proti-korupční premiéri Matovič, Heger a Odor miesto manažovania rozvoja Slovenska uvrhli ho do bezútešnej recesie a paranoidného lovu na úplatkárov a korupčníkov. Úradníci na ministerstvách, v štátnych inštitúciách i v súkromnom sektore nemali v centre pozornosti progres a rast SR či firiem. Sústreďovali sa zo strachu pred kriminalizáciou na pomalé byrokratické postupy, na alibistické rozhodovanie a prácu na maximálnu istotu. Ľudia boli cez médiá masírovaní neustálymi kauzami, odhaľovaniami. Boli zastrašovaní bohato medializovaným vykopávaním dverí zo strany NAKA a po zuby ozbrojených kukláčov.

Situáciu mala radikálne zmeniť novela TZ, nahrádzajúca represiu restoratívnosťou. Bohužiaľ, vinou opozície, médií, ústavných sudcov, opozičných fanatikov na uliciach a vinou zásahov z EU a zo zahraničia k tomu zatiaľ nedošlo. Teda úplne nedošlo. Lebo hlavná príčina zneužívania témy korupcie proti ekonomickému rozvoju štátu sa predsa len odstránila. Za 5-6 dní odíde do nenávratna úrad špeciálneho prokurátora. Skape fabrika na strach, na účelovú kriminalizáciu občanov a politických protivníkov.

Ešte sa veci formálne úplne nedotiahli – ale už v povetrí cítiť zmeny. Poctiví policajti, prokurátori a sudcovia sa zbavujú strachu. Začínajú rozhodovať a konať slobodnejšie, len a len na základe zákonov a nie na základe politických intríg či mediálnych kampaní.

Príkladmi prvých lastovičiek, ktoré oznamujú jurisdikčnú jar sú:

  • rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že zatknutie a väzba pre známeho advokáta Mareka Paru bola nezákonná;
  • rozhodnutie príslušného súdu o tom, že končí beztrestnosť pre jedného z tvorcov korupčnej démonizácie a univerzálneho kajúcnika Zoltána Makóa;
  • otvorenie diskusie o obnove podozrivo realizovaného procesu proti Pavlovi Ruskovi a Mariánovi Kočnerovi v kauze „markizácke zmenky“…

Objavuje sa zmena správania donedávna korunných svedkov proti účelovo obvineným osobám, často s politickou konotáciou. Veci sa jednoducho /aj keď pomaly a opatrne/ menia k lepšiemu. – No a tu sme pri hlavnej téme tohto článku. – Ukazuje sa, že novelizácia Trestného zákona, zníženie trestov väzenia a skrátenie premlčacích lehôt nie je pre zmeny k lepšiemu nevyhnutne potrebná. Ak o veciach rozhodujú nezastrašovaní slobodní právnici, postačia núdzovo aj pôvodné zákony.

Ukazuje sa, že sa opozícia škaredo mýlila a mýli, ak nazýva parlamentom schválenú a čudným rozhodnutím Ústavného súdu pozastavenú novelu Trestného zákona za „pro-mafiánsky balíček“. Opozícia sa mýli, že ju Smer, Hlas a SNS presadzovali iba na záchranu „svojich ľudí“, iba na oslobodenie oligarchov, čo vraj Smer a Hlas vytvorili a dodnes ho držia nad vodou.

Opoziční politici ako Matovič, Šimečka, Čaputová, Sulík, Grohling, Majerský, Mikloško a spol. sú dnešným vývojom v OČTK a na súdoch prichytení pri omyle. Alebo otvorene povedané , -sú prichytení pri lžiach a klamstvách. Slovenskej justícii by veľmi pomohla schválená novela TZ. Veľmi jej však pomáha už likvidácia špeciálnej prokuratúry- ba dokonca už aj zmena ducha a od-démonizovanie atmosféry, ktorá dnes na prokuratúre a súdoch začína panovať.

Do rezortov spravodlivosti a vnútra prichádza jar. Do praxe ľudí, čo tam robia, prichádza zákon a odvaha napĺňať ho v každodennom živote. Normálni ľudia sa z toho tešia. Lebo ak trend bude pokračovať, -potom už konečne aj ľuďom na Slovensku bude lepšie.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2835050x
Priemerná čítanosť článkov: 3730x

Autor blogu

Kategórie