Založ si blog

Keby nie volieb-o vystúpení z NATO a EU do médií neprenikne ani slovo

Vďaka kampani k prezidentským voľbám sa v „našich“ médiách objavili názory, ktoré sú medzi novinármi to najprísnejšie tabu na svete. Objavili sa úvahy o možnosti, ba dokonca potrebnosti vystúpenia Slovenskej republiky z NATO a EU. V originále a bez príkras – o vystúpení SR zo „zločineckej NATO“ a „neokolonialistickej EU“. Priznám sa bez mučenia, – dobre sa mi slobodná verejná diskusia na tieto témy počúva. Ej, veru dobre.

Eventualitu vystúpenia SR z jednej či z oboch organizácií spomínajú v otvorenej či aspoň implicitnej podobe 5 z 11 kandidátov na funkciu slovenského prezidenta. Ktoríže menovite ? Nuž teda:

  • R.Švec
  • M.Kotleba
  • Š.Harabin
  • M.Náhlik
  • A.Danko

Ten naposledy menovaný hovorí o téme najhanblivejšie, no implicitne o tejto eventualite aj on hovorí.

Ak si zrátame preferencie týchto kandidátov, nie je to viac ako 20%. Na druhej strane, pätina tohto voličstva, ak by sa integrovala do jednotnej strany, bola by to asi druhá najsilnejšia politická strana na Slovensku.

No a teraz konečne k veci: predstavte si, že táto na úplnú štátnu suverenitu SR orientovaná názorová skupina Slovákov dlhodobo nemala a nemá v slovenských mienkotvorných a celoplošne sledovateľných médiách ŹIADNE zastúpenie. Druhá najsilnejšia názorová skupina – a v demokratickej vraj názorovo pluralitnej spoločnosti nemá žiadnu slobodu slova. Novinári, médiá túto názorovú skupinu totálne bojkotujú. Novinári sa tvária, že neexistuje. Vytvárajú verejný blud, že sme tu všetci silnými alebo trochu kritickými ale i tak euroatlantistami. A pritom figu borovú-minimálne každý piaty Slovák by NATO a EU najradšej poslal kade ľahšie…

Nie, nebudem sa tu teraz venovať názorom prečo EU a NATO nie, resp. prečo áno. Vážnosť diskusie k tomuto problému je príliš veľká, než aby sa dala odbiť krátkym názorovým článkom. Ja tu mám zatiaľ oveľa skromnejší cieľ-podnietiť rozmýšľanie o tom, ako je možné v demokratickom mediálnom prostredí tak dokonale ignorovať občanov s druhým najčastejším názorom na čosi, čo by malo byť súčasť veci verejnej.

Takže, ešte raz – vyžívam sa v tom, že aspoň v rámci prezidentskej kampane môžem počúvať slobodné uvažovanie o NATO a EU prakticky od každého druhého prezidentského kandidáta. Nie je to bohviečo. Nie je to veľa. Ale aj za to málo – ˇPán Boh zaplať !

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

maďarsko polícia

Po bombovej hrozbe evakuovali školy aj v susednej krajine

13.05.2024 15:40

Vyhrážky prišli prostredníctvom e-mailu a v jednom prípade telefonicky.

vojna na Ukrajine, Charkov

Fatálne zlyhanie Ukrajiny, či falošná ruská ofenzíva? Čo sa deje v Charkovskej oblasti

13.05.2024 15:00

Blízko ruských hraníc prebiehajú zúrivé bitky, pričom ukrajinskí vojaci sa v početnej nevýhode snažia zadržať ruskú pozemnú ofenzívu, uviedol Zelenskyj.

Russia-Ukraine-War-The Draft

Ukrajinci skáču do rieky smrti, aby sa vyhli frontu. Koľko sa ich už utopilo a čo čaká mužov, ktorých pohraničníci chytia?

13.05.2024 15:00

Branci, ktorí nechcú bojovať, hľadajú všemožné spôsoby úniku do zahraničia. Jeden sa prestrojil za ženu, iní sa odhodlali preplávať rieku.

brusel, eurovoľby,

Mladí Európania, aj Slováci, majú záujem hlasovať v eurovoľbách

13.05.2024 14:33

Európska komisia zverejnila najnovší prieskum Eurobarometra o mládeži a demokracii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2861714x
Priemerná čítanosť článkov: 3746x

Autor blogu

Kategórie