Založ si blog

Novinári a ich významové deviácie

Pokusy o „malé“ významové posuny patria k najvďačnejším nástrojom našich novinárov-demagógov a dezinformátorov. Už niekoľko rokov napr. v mediálnom priestore poletuje známy údajne Ficov výrok o tom, že na Východe nič nie je. Vo význame presne opačnom, ako bol použitý.

Spomenul som si na to dnes, čítajúc najnovšie „významové posuny“, ktoré sa našim novinárom podarilo aktuálne vyprodukovať. Napríklad:

  • Vláda vraj chce predložiť do NRSR návrh štátneho rozpočtu bez toho, aby ho pred schválením konzultovala so sociálnymi partnermi. Táto významová deviácia sa pár dní šírila po SR a naleteli na ňu aj partneri v tripartite: odborári a zamestnávatelia. Opak je ale pravdou. Vláda si sama v pokoji chcela vyštrngať iba jednotný koaličný postoj. Vláda však na tripartitu nezabudla. Vláda bude mať na rokovania o.i. aj v tripartite celý tento týždeň. To je vzhľadom na časový stres, v akom sa tohtoročný štátny rozpočet koná priam zázrak. Pomaly sa nám zopsúvajúca spravodajská JOJ 24 dnes unáhlene zavolala na diskusiu ku tejto téme „vyváženú“ trojicu diskutérov: zástupkyňu odborov, zamestnávateľov a opozičného poslanca z SaS. – Kde je tu, pani Ježová, zástupca vládnej koalície ? Prekážal by vám azda v názorovom „posúvaní“ objektívneho stanoviska vlády ?

  • Fico vraj sľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie podpory SR Ukrajine. Áno sľúbil, posun je „iba“ v tom, že sľúbená podpora bude mať výhradne humanitárny a civilný charakter.
  • Fico sa vraj snaží o výmenu šéfa URSO zato, že ten neurobil nič iné, iba verejne oznámil odborný výpočet nových cien plynu. Na čo vraj mal právo. Áno, mal. Ale ako verejný činiteľ mal právo a povinnosť urobiť tento oznam tak, aby tým nepriamo nepustil medzi ľudí poplašnú správu o vzraste cien plynu pred domácnosti o 120%. Keby bol spoločensky zodpovedný odborník, urobil by tak dobromyseľne a civilizovane. Na spoločnej TB s ministerkou hospodárstva mohol oznámiť vzrast cien plynu a ona mohla vzápätí verejnosti oznámiť, že tento vzrast vláda obyvateľom v plnej miere vykompenzuje-teda, že na konci dňa ku žiadnemu vzrastu cien plynu pre občanov nedôjde.
  • Ministerka kultúry Šimkovičová je t.č. pre pravicových politikov, pravicové médiá a tzv. kaviareň čosi ako Goebels. Vraj chce zakazovať „úpadkové umenie“ . napr. výtvarné diela „svetoznámeho“ maliara Dúbravského, znázorňujúce tučného homosexuála, ktorému drží v rukách jeho penis útle chlapča. Áno, Šimkovičová verejne proklamovala, že sa jej tento obraz, visiaci vo verejných priestoroch verejnoprávnej RTVS nepáči. A bola by rada, keby v budúcnosti existoval zákonný nástroj ako vystavovaniu takýchto „diel“ vo verejných priestoroch verejnoprávnych inštitúcií zamedziť. Ministerka teda nechce zakazovať „úpadkové umenie“ ako také. Ide iba o reguláciu aktivít vo verejných priestoroch verejnoprávnych a štátnych inštitúcií. Nikto teda nechce a nebude zakazovať Dúbravskému a spol., aby svoje homosexuálne porno a iné „kreatívne“ diela vystavoval v privátnych priestoroch „Teplárne“ resp. v iných privátnych priestoroch.
  • Niečo aj zo zahraničia: Izrael vraj ničí v Gaze vojenské zariadenia Hamasu a nemá záujem o likvidáciu Palestínčanov ako národa. V poriadku, -prečo však potom Izrael prednostne zničil vládne budovy palestínskej samosprávy v Gaze, zničil budovu najvyššieho palestínskeho súdu a napokon zničil aj budovu palestínskeho parlamentu v Gaze. Zdá sa teda, že cieľom Izraela v praxi je likvidácia všetkých existenčných symbolov palestínskeho národa a jeho /hoci veľmi limitovanej/ štátnosti.

Dalo by sa v popisovaní významových posunov z pera našich novinárov aj ďalej pokračovať. Toto je zatiaľ iba malá ilustrácia dezinformačného majstrovstva našich veľmajstrov na mediálnu komunikáciu.

Fico, Kuciak, Židia siali vietor, žali búrku

17.05.2024

Kto všetko ten vietor sial a búrku žal ? Nuž podľa logiky platnej ako norma tohto blogoviska to boli napríklad: Kuciak, ktorý toľko svojimi článkami provokoval, až zožal búrku, LGBTI komunita, ktorá sa toľko pretrčala okolo teplárne, až zožala búrku, Kórejci, Vietnamci, Iračania, Afgánci…ktorí tak dlho nadávali na USA až zožali búrku, Židia, ktorí tak dlho [...]

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

Čaputová, Pellegrini, vyhlásenie, atentát

Kuciak, Tepláreň a útok na Fica. Expert vysvetľuje, či sa násilie môže stať na Slovensku normou

17.05.2024 06:05

Český expert na extrémizmus Jan Charvát hovorí o tom, aký vplyv môže mať na Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica.

vojna na Ukrajine, Sevastopol

ONLINE: Ukrajinské drony mohutne zaútočili na ruské čiernomorské základne

17.05.2024 06:05, aktualizované: 06:28

Ukrajina udrela vzdušnými a námornými dronmi na prístavné mestá, kde má základne ruská Čiernomorská flotila. Rusi zase bezpilotnými lietadlami útočili na Charkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 767
Celková čítanosť: 2867279x
Priemerná čítanosť článkov: 3738x

Autor blogu

Kategórie